فهرست مطالب
طرز کار شیر سختی گیر
طرز کار شیر سختی گیر بدون پیچیدگی خاص میباشد. ابتدا باید دستگاه سختی گیر را از مدار خارج کنیم. سپس شیر خروجی را ببندید و شیر تخلیه دستگاه را همزمان باز کنید.
در مرحله بعد شیر مخزن نمک را باز میکنیم و اهرم شیر را روی حالت احیا BackWash قرار میدهیم. این امر اجازه میدهد تا آب نمک از مخزن نمک مکیده شود و از بالای سختی گیر به بستر رزین وارد گردد. هنگامی که محلول از بستر رزین عبور میکند، عملیات تبادل یونی را انجام میدهد. این روند تا زمانی ادامه مییابد که تمام آب نمک موجود در مخزن نمک سخت گیر تخلیه شود.
در مرحله سوم شیر نمک را میبندیم و اهرم شیر سختی گیر را روی حالت Wash قرار میدهیم. لذا آب دوباره از پایین دستگاه وارد شده و لایههای رزین را با آب شسته و آب نمک را تخلیه میکند. این فرآیند را تا زمانی ادامه میدهیم که آب خروجی از عاری از محلول آب نمک شود.
مرحله چهارم شامل پر کردن منبع نمک با آب برای احیاء بعدی است. سپس مخزن را پر میکنیم، شیر تخلیه را میبندیم، شیر مخزن نمک را باز میکنیم و اهرم شیر را به حالت سرویس (RUN) تغییر میدهیم. این روند را تا زمانی ادامه میدهیم که منبع نمک کاملاً از آب پر شود.
در مرحله پنجم و آخر به سادگی شیر مخزن نمک را میبندیم و شیر خروجی سختی گیر را باز میکنیم. بنابراین آب آزادانه جریان مییابد.
بهترین روش استفاده از شیر سختی گیر
اجرای فرایندهای نرم کردن آب توسط دستگاه سختی گیر کاملاً مبتنی و متکی بر شیر سختی گیر است. در واقع جمله فوق، پاسخ به پرسش ” دستگاه سختی گیر چگونه کار میکند؟ ” میباشد.
مدلهای مختلف شیرهای سختی گیر (سولو ولو، اتوماتیک، نیمه اتوماتیک) که در دسته تجهیزات تصفیه آب قرار دارند، ویژگیها و تنظیمات متفاوتی دارند. راهنمای دستورالعمل یا راهنمای ارائه شده توسط سازنده را بخوانید تا عملکردها و کنترلهای خاص شیر سختی گیر خود را درک کنید.
شیر سختی گیر چرخه احیا رزینهای سختی گیر را کنترل مینماید. برخی شیرها به شما امکان میدهند فرکانس احیا را بر اساس روز (زمان)، گالن (دبی آب) یا ترکیبی از هر دو تنظیم کنید.
زمانی را انتخاب کنید که مصرف آب به طور کلی کم باشد مثلاً در طول شب، برای انجام فرآیند احیا زمان مناسبی میباشد.
برای یادگیری نحوه برنامهریزی تنظیمات زمان و دبی، به دفترچه راهنما مراجعه نمایید. اگر با مشکلاتی مواجه شدید، مشکلاتی مانند تشکیل پل نمکی، رسوب رزین، یا خرابی شیر سختی گیر ممکن است نیاز به اقدامات خاصی برای حل و فصل داشته باشید.
به طور دورهای اجزای شیر سختی گیر را بازرسی و تمیز کنید تا از هرگونه انسداد یا خرابی جلوگیری گردد.
شیر سختی گیر چیست؟
شیر سختی گیر یک جزء ضروری در دستگاه سختی گیر رزینی است، زیرا نقش مهمی در تنظیم جریان آب دارد. انواع مختلفی از شیرهای سختی گیر موجود میباشد:
- شیرهای سولو ولو
- دستی
- اتوماتیک
هر نوع شیر سختی گیر عملکرد خاصی را در دستگاه سختی گیر ایفا میکند و امکان تنظیم جریان ورودی آب سخت، جریان خروجی آب نرم و جریان شستشوی معکوس آب نمک را در زمانهای مختلف فراهم مینماید. تغییر وضعیت شیر سختی گیر بسته به نوع شیر نصب شده در دستگاه سختی گیر از طریق مکانیسمهای مختلفی امکان پذیر است.
تغییر حالات شیر سختی گیر در برخی موارد، با یک اهرم و به صورت دستی انجام میپذیرد. همچنین ممکن است از یک شیر اتوماتیک برای کنترل جریان آب استفاده شود. علاوه بر این، شیرهای سختی گیر خاصی برای عملکرد خودکار طراحی شدهاند که معمولاً بر اساس زمانبندی برنامهریزی شده جریان آب هستند.
نوع شیر سختی گیر انتخاب شده برای یک دستگاه سختی گیر به نیازها و ترجیحات خاص کاربر بستگی دارد. به عنوان مثال، شیرهای دستی سختی گیر ممکن است برای افرادی که میخواهند کنترل بیشتری بر فرآیند نرم شدن آب داشته باشند، ترجیح داده شود.
از سوی دیگر، شیرهای اتوماتیک سختی گیر با تنظیم خودکار جریان آب بر اساس تنظیمات از پیش تعیین شده یا محرکهای خاص، راحتی را ارائه میدهند.
عملکرد شیر سختی گیر
شیر سختی گیر به عنوان یک جزء مکانیکی یا الکترومکانیکی حیاتی نقش مهمی در کنترل جریان و زمانبندی آب ورودی و خروجی از دستگاه سختی گیر دارد. این قطعه مهم به عنوان مکانیسمی عمل میکند که عملکرد کارآمد و اثربخشی فرآیند نرم شدن را تضمین مینماید.
وظیفه اصلی شیر سختی گیر تنظیم جریان آب میباشد که امکان کنترل دقیق مبادله آب سخت با آب نرم شده را فراهم میکند.
این امر به طور موثر تعیین می نماید که چه زمانی و چه مقدار آب از طریق بستر رزین سختی گیر هدایت شود. بنابراین حذف مواد معدنی ایجاد کننده سختی مانند یونهای کلسیم و منیزیم تسهیل میگردد.
جریان کنترل شده دستگاه موجب میشود که دستگاه سختی گیر به طور بهینه عمل کند و به طور مداوم آب نرم شده با کیفیت بالا تولید نماید.
شیر سختی گیر چگونه کار میکند؟
طرز کار شیر سختی گیر متکی بر نوع شیر سختی گیر میباشد. حال از خود سوال میکنیم، دستگاه سختی گیر چگونه کار میکند؟
پاسخ کاملاً روشن و مبرهن است. عملکرد دستگاه سختی گیر مبتنی بر نوع شیر سختی گیر میباشد. شیرهای سختی گیر به سه نوع:
سولوولو
اتوماتیک (زمانی و جریانی)
نیمه اتوماتیک تقسیم میشوند. شیرهای سولوولو توسط یک اهرم و به صورت دستی در حالات مختلف تنظیم و تعویض میگردند.
نکته بعدی در ارتباط با شیرهای اتوماتیک است. این شیرهای سختی گیر در دو حالت زمانی و جریانی یا هر دو محرک برنامهریزی میشوند. در شیرهای سختی گیر زمانی معیار سنجش، زمان عبور آب از سیستم میباشد.
شیرهای سختی گیر جریانی بر اساس حجم (دبی) آب عبوری از دستگاه تنظیم میگردند. همچنین در شیرهای سختی گیر دستی برنامه ریز اصلی، اپراتور میباشد. یعنی تمام حالات شیر سختی گیر توسط اپراتور انجام میپذیرد. شرکت مبنا شیمی از واردکنندگان انواع شیر سختی گیر در برندهای معتبر در ایران است.
نحوه استفاده از شیر سختی گیر
طرز کار شیر سختی گیر و نحوه استفاده از آن بر اساس پنج سیکل متناوب تعریف میشود:
1. چرخه خدمات (در خدمت یا in serve): در طول چرخه سرویس شیر سختی گیر در موقعیت “در سرویس” قرار دارد. در این حالت شیر جریان آب را جهت ورود به دستگاه سختی گیر هدایت میکند.
2. چرخه شستشوی معکوس (back wash): چرخه شستشوی معکوس با تغییر موقعیت شیر سختی گیر آغاز میشود. این چرخه برای حذف یونهای انباشته شده در بستر رزین در طول عملیات سرویس طراحی شده است.
3. چرخه احیاء (regeneration): چرخه احیا بخش اساسی برای حفظ اثربخشی بستر رزین است. در طول این فرایند محلول آب و نمک به بستر رزین وارد میشود. لذا به بازیابی ظرفیت رزین برای تبادل مواد معدنی ایجاد کننده سختی کمک میکند.
4. چرخه پر کردن آب نمک (brine refill): چرخه پر کردن آب نمک گامی مهم در فرآیند احیا است. پس از بازیابی و احیا بستر رزین، شیر سختی گیر برای شروع این چرخه تنظیم میشود. در طول چرخه پر کردن آب نمک، شیر سختی گیر آب را به مخزن نمک هدایت میکند.
5. چرخه شستشوی سریع (fast rinse): چرخه شستشوی سریع مرحله نهایی فرآیند احیا میباشد. با تغییر موقعیت شیر سختی گیر، این چرخه آغاز میشود. در طول شستشوی سریع، آب از طریق بستر رزین جریان مییابد تا آثار باقیمانده از محلول آب نمک از بین برود.
حالت های مختلف شیر سختی گیر
طرز کار شیر سختی گیر بر پایه پنج حالت مختلف تنظیم و برنامه ریزی میشود. هر پنج حالت در راستای احیای ظرفیت رزین سختی گیر اشباع شده فعالیت میکنند. در واقع پنج سیکل متناوب، عملکرد ممتد و بیوقفه دستگاه سختی گیر را تضمین مینمایند. این پنج سیکل متناوب به ترتیب عبارتند از:
مرحله اول: اولین مرحله شامل جایگزینی یونهای سدیم رزین سختی گیر با یونهای کلسیم و منیزیم است.
مرحله دوم: فرآیند شستشوی معکوس یک مرحله مهم در دستگاه سختی گیر میباشد. این عملیات برای رفع مشکل گرفتگی بستر رزین سختی گیر که در طول چرخه سرویس رخ میدهد انجام میشود.
مرحله سوم: یکی از مراحل حیاتی در عملکرد دستگاه سختی گیر، مرحله مکش محلول آب و نمک است که سپس از روی بستر رزین عبور مینماید.
مرحله چهارم: هنگامی که محلول آب نمک از بستر رزین عبور کرد، حذف شوری از آب داخل بستر برای اطمینان از تولید آب نرم با کیفیت بسیار مهم است. اینجاست که مرحله شستشوی آهسته وارد عمل میشود.
مرحله پنجم: در مرحله نهایی شیر سختی گیر عملکردی حیاتی به نام شستشوی سریع انجام میدهد. در طی این مرحله تمامی ناخالصیهای باقیمانده داخل دستگاه به طور موثر از بین رفته و سیستم برای چرخه بعدی آماده میشود.
همچنین می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شیر سختی گیر اینجا کلیک نمایید.
No comment yet, add your voice below!