Skip to content

تعویض رزین سختی گیر

تعویض رزین سختی گیر

ابزار مورد نیاز برای تعویض رزین سختی گیر

رزین پرولایت کاتیونی یا سختی گیر پس از طی عمر مفید خود نیازمند تعویض در دستگاه سختی گیر خواهد بود. معمولاً فاکتورهایی مانند طرز نگهداری، میزان سختی آب و کیفیت رزین مورد استفاده در دستگاه تصفیه آب تعیین کننده بازه زمانی عمر بهینه رزین هستند. برای تعویض رزین سختی گیر نیاز به ابزار آلات است. این ابزارها به ترتیب عبارتند از:

  • انبر
  • قیف
  • چسب نواری

نکته: برای جداسازی مخزن از تانک نهایت احتیاط بکار گرفته شود. مواردی مانند تغییر رنگ رزین‌ها، افزایش TDS آب خروجی و… نشان دهنده زمان تعویض رزین‌های سختی گیر است.

مراحل جدا کردن شیر فلکه از تانک:

  • شیر فلکه را جدا کنید. اگر شیر فلکه شما اتوماتیک است و برای کارکردن نیاز به برق دارد  این کار را بعد از مرحله چهار انجام دهید.
  • آب ورودی را قطع کنید.
  • مخزن و تانک محلول آب و نمک را از یکدیگر جدا کنید.
  • شیر فلکه را در حالت بک واش قرار دهید تا فشار آب در فیلتر برگردد.
  • شیر فلکه اتوماتیک را جدا کنید. (اگر شیر اتوماتیک است در این مرحله باید جدا شود)
  • وقتی شیر فلکه را جدا کردید، مخزن و هر سیستمی که به آن وصل است را جدا کنید.
ابزار تعویض رزین سختی گیر

مدت زمان لازم برای تعویض رزین سختی گیر

مدت زمان تعویض رزین سختی گیر بستگی به عواملی مانند میزان سختی آب، مدت زمان احیای رزین‌ها، طرز نگهداری و کیفیت رزین‌ها و… دارد. بطور معمول رزین سختی‌گیر مابین هر ۵ الی ۱۰ سال یکبار تعویض شود. در مناطقی که آب دارای درجه سختی بالایی است، رزین‌ها کارکرد بیشتری نسبت به درجه سختی کمتر دارند. درنتیجه زمان تعویض رزین‌ها کوتاه‌تر خواهد بود.

از دیگر عوامل دخیل در مدت زمان تعویض رزین‌ها، تعداد مصرف‌کنندگان آب است. هر چه تعداد مصرف کننده بیشتر باشد بالطبع مدت زمان احیا و تعویض نیز کوتاه‌تر خواهد بود. نسبت به تعداد مصرف کنندگان آب، مدت زمان تعویض رزین متفاوت است.

مقدار رزین لازم برای تعویض رزین سختی گیر

مقدار مورد استفاده از رزین در دستگاه سختی‌گیر به درجه سختی آب و تعداد مصرف کننده از آب تولیدی بستگی دارد. در مناطقی که آب دارای درجه نرم است، بالطبع مقدار رزین مورد نیاز برای دستگاه سختی گیر نیز کمتر است. اما در مناطقی با درجه بالای سختی آب بایستی از رزین بیشتری در دستگاه استفاده کرد.

از دیگر دلایل افزایش میزان رزین مورد نیاز، تعداد مصرف کنندگان آب است. زیرا افزایش تعداد مصرف کننده با افزایش مصرف آب برابری می‌کند. لذا دستگاه به رزین بیشتر برای تبادل یون‌های آب به‌منظور تامین آب مصرفی نیاز دارد. ضمناً با افزایش درجه سختی آب، مقدار رزین مورد نیاز دستگاه سختی گیر نیز افزایش می‌یابد.

نکته: با توجه به اینکه میزان مورد نیاز رزین تبادل یونی در سیستم سختی گیر رزینی به فاکتورهای متعددی بستگی دارد بنابراین توصیه می‌شود از نرم افزارهای طراحی شده موجود در بازار برای محاسبه میزان مناسب و هماهنگ با سیستم رزین کاتیونی پرولایت، برای هر شرایط و منطقه استفاده شود.

مقدار رزین لازم برای تعویض

مراقبت از رزین کاتیونی پرولایت

نگهداری صحیح از رزین‌ها نه تنها بر میزان عملکرد و بازدهی دستگاه سیستم سختی گیر تاثیر دارد بلکه منتج به كاهش هزینه‌های نگهداری از سیستم نیز می‌شود. برای حفظ عمر مفید رزین کاتیونی سختی گیر بایستی در رعایت چند مورد دقت نظر داشته باشیم:

مراقبت از رزین پرولایت کاتیونی با شستشوی دوره ایی

شستشوی دوره‌ای رزین کاتیونی بسیار حائز اهمیت است. با شستن رزین‌ها رسوبات و کربنات‌های موجود در آب از سطح رزین پاکسازی شده و کارایی سختی‌گیر افزایش می‌یابد.

مراقبت از رزین کاتیونی با عملیات احیا

با استفاده از محلول آب نمک یون‌های رسوب‌زای جذب شده در رزین، با عملیات تبادل یونی به صورت معکوس جدا شده و رزین تبادل یونی بازیافت می‌شود.

مراقبت از رزین کاتیونی با حفظ تعادل PH

سعی و توجه در تنظیم PH آب، از خوردگی رزین مبادله یونی پیشگیری کرده و عمر مفید آن را تضمین می‌کند.

مراقبت از رزین سختی گیر

تعویض رزین کاتیونی در انواع آنیونی و میکس بد

رزین آنیونی پرولایت نیز همانند نوع کاتیونی پس از اشباع نیازمند اجرای عملیات احیا بر روی بلورهای خود می‌شود. تفاوت این فرآیند احیا و بازیابی با نوع کاتیونی در محلول بکار گرفته شده در پروسه بازیافت رزین است.

رزین‌های آنیونی در دستگاه تصفیه آب سختی گیر کارایی ندارند.

رزین سختی گیر یا رزین کاتیونی در دو نوع صنعتی و خوراکی تنها نوع مورد استفاده رزین در دستگاه تصفیه آب سختی گیر است. این رزین‌ها با اجرای فرآیند احیا و بازیابی بصورت صحیح پس از گذر از عارضه اشباع، مجدد در چرخه تصفیه آب قرار می‌گیرند.

رزین میکس بد پرولایت نوع دیگری از رزین‌های تصفیه آب است. این رزین ترکیبی از رزین‌های آنیونی و کاتیونی اقدام به تصفیه آب با درجه خالص و فوق خالص می‌نماید. اما این نوع رزین نیز هیچگونه کارآیی در دستگاه سختی گیر ندارد. 

نحوه تعویض رزین کاتیونی سختی گیر

رزین کاتیونی یا رزین سختی گیر برای فرآیند تبادل یونی طراحی و ساخته شده‌اند. عملکرد این رزین‌ها بدین ترتیب است که با جذب و حذف یون‌های رسوب‌زای کلسیم و منیزیم اقدام به عمل سختی گیری آب می‌نمایند. در نهایت آب نرم تولید شده و در اختیار مصرف کننده قرار می‌گیرد. آب‌های دارای درجه سختی معضلاتی برای سلامتی در پی دارند همچنین با ایجاد رسوب بر روی لوله‌ها و جداره‌ها و تجهیزات مشکلات عدیده‌ای رقم می‌زنند.

کاستن از هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات مرتبط با آب، مرهون دستگاه سختی گیر رزینی است. رزین کاتیونی پرولایت از اجزای اصلی دستگاه سختی گیر به‌شمار می‌آید. اما همانطور که رزین‌ها پس از استفاده، طی 24 الی 48 ساعت اشباع شده و نیازمند اجرای عملیات احیا و بازسازی با نمک سختی گیر می‌شوند، دارای عمر مفید 5 الی 10 ساله هستند. در نتیجه سیستم سختی گیر در بازه زمانی مشخص نیازمند تعویض و جایگزینی رزین می‌شود.

مواردی نیز در کاهش عمر و راندمان رزین‌ها تاثیر دارند. عدم احیای رزین در زمان صحیح، کیفیت نامرغوب رزین، رشد جلبک در بستر رزین، بد بو شدن رزین‌ها، تخریب رزین در اثر برخورد با مقادیر بالای کلر و …از جمله این موارد هستند .

متعاقباً جهت سنجش زمان بازیافت و تعویض رزین‌ها به وسیله‌ایی به‌نام TDS سنج نیاز داریم. اگر درجه سختی آب بالا باشد و همچنین رنگ کهربایی روشن رزین‌ها به رنگ قهوه‌ای متمایل شده باشد دستگاه سختی گیر در زمان و موقعیت صحیح تعویض رزین قرار دارد.

قیمت رزین پرولایت در انواع مختلف رزین متفاوت است. هلدینگ مبنا شیمی از نادر وارد کنندگان محصولات اورجینال پرولایت در سطح ایران می‌باشد.

مراحل تعویض رزین سختی گیر

  • برای تعویض رزین سختی گیر می‌بایست ترتیب مراحل زیر رعایت شود:
  • دیسک آب پخش‌کن را از سیستم جدا کنید.
  •  رزین‌های قدیمی را خارج کنید.
  • رزین‌های خارج شده کارایی ندارند بنابراین آنها را دور بیندازید.
  • لوله آب ‌پخش‌کن را درون تانک بگذارید.
  • سر لوله را چسب زده تا رزین یا شن وارد لوله نشود.
  •  قیف را روی سر تانک بگذارید.
  • داخل تانک را با سیلیس پر کنید.
  • رزین های جدید را داخل تانک بگذارید.
  • چسب را باز کنید.
  • همه بلورهای رزین باقی‌مانده را جدا کرده و به حال خود رها نکنید.
  • مخزن را داخل تانک بگذارید.

بازگرداندن شیر فلکه

  • لوله‌های مخزن و تانک را مجدد به یکدیگر وصل کنید.
  • به آرامی تانک را با آب پر کنید.
  • شیر فلکه را مجدد وصل کرده و درحالت بک‌واش قرار دهید.
  • آب را مجدد به سیستم وارد کنید و اجازه دهید بک‌واش در کل سیستم، جریان داشته باشد.

سوالات متداول تعویض رزین سختی گیر

اگر دستگاه TDS سنج در دسترس نباشد چگونه می‌توانیم زمان تعویض رزین را بسنجیم؟

زمان تعویض به رنگ رزین‌ها بستگی دارد اگر رزین‌هااکسید شوند رنگ آنها به قهوه‌ای متمایل می‌شود. همچنین اگر به اندازه‌ای مورد انتظار آب نرم نمی‌شود و همچنان وقت تعویض فیلتر رزینی رسیده است.

بهترین برند رزین سختی گیر که مدت عمر مفید طولانی دارد چیست؟

رزین پرولایت از بهترین رزین‌های موجود در بازار ایران است.

آیا استفاده از شیر اتوماتیک در افزایش عمر مفید رزین سختی گیر موثر است؟

عدم استفاده از شیر اتوماتیک یا نامنظم بودن زمان بین دو بکواش، باعث افت عملکرد و بازدهی رزین سختی گیر می‌شود.

4.8/5 - (6 امتیاز)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *